Téged is legyőz néha a stressz?

Manapság mindenki stresszes, mindenki aggódik valami miatt, már-már ott tartunk, hogy aki könnyen veszi az életet, az UFO-nak számít.

Azt veszem észre, hogy sokszor azért stresszelnek az emberek dolgok miatt, mert a szüleik is ezt csinálják, vagy a munkatársaik is ezt csinálják és azt gondolják, hogy akkor nekik is így kell tenni. Volt már olyan ügyfelem, akinél az derült ki, hogy ő igazából legbelül nem is aggódott azért, amiért felkeresett, csak tudattalanul átvette a környezete aggódását.

Miért csináljuk ezt? Lehet, hogy szükségünk van a stresszre?

Először is meg kell vizsgálnunk, hogy mi az a stressz, miért és hogyan keletkezik, és kell-e nekünk egyáltalán.

A stressz

A stressz az egy válaszreakciója a testünknek. Van az idegrendszerünknek egy Üss, vagy Fuss! aspektusa. Ez akkor kapcsol be, ha veszély van. Feltolja az adrenalin és kortizol szintet azét, hogy az izmok pillanatok alatt óriási teljesítményre legyenek képesek, hogy gyorsan el tudj szaladni ha kell, vagy meg tudd magad védeni, ha kell. Ráadásul ezek a hormonok a gyors gondolkodásban és gyors döntéshozásban is segítenek, amire valóban szükséged lehet egy veszélyes szituációban.

De honnan tudja a tested, hogy vészhelyzet van?

Valaki meglát egy kutyát és rögtön felmegy a pulzusa, fél tőle, el akar szaladni. Más meglátja ugyanazt a kutyát és öröm tölti el, odamegy, megsimogatja. Az egyik ember stresszel tőle, a másik boldog tőle. Mi a különbség? Az első embernek lehettek rossz tapasztalatai a kutyákkal és ezért bekapcsolt nála a vészjelző gomb. A másiknak csak jó tapasztalatai lehettek a kutyákkal. Akkor most a kutya veszélyes, vagy nem? Stressz forrás, vagy nem? Szegény kutyus, ő csak úgy van ☺

A különbség a kutya által kiváltott gondolatban van. Tehát onnan tudja a tested, hogy veszély leselkedik rád, hogy te az elméddel ezt gondolod. És már küldi is az agyad a jelet a testednek, hogy fusson, vagy küzdjön, emeli a stressz hormonjaidat.

Ebből a példából kiindulva lehetséges, hogy egy csomó dolog miatt feleslegesen stresszelsz?

Lehetséges, hogy a dolgok csak úgy vannak, és az én gondolkodásom az, ami eldönti, hogy ez most jó, vagy rossz, veszélyes-e számomra, vagy nem? Ha ez igaz, akkor tudok változtatni a gondolataimon? Meg tudom vizsgálni valamiről, hogy egy történés, vagy egy helyzet az számomra valós veszély, vagy csak azt gondolom?

A válasz mindenre az, hogy igen! Valakinek pillanatok alatt sikerül ezt a gondolkodást beépíteni az életébe, valakinek csak nehezen megy, de ha te olyan ember vagy, aki sokat aggódik, érdemes megpróbálnod! Nagyon sok energiád megmarad, ha kiiktatod a nem valódi stressz forrásokat az életedből. Ha észreveszed magadon az aggódást, tedd fel magadnak a kérdést, hogy érdemes-e ezen most stresszelned, vagy csak te teszel hozzá többletgondolatotokat, olyanokat, amik lehet, hogy nem is igazak? Figyeld magadat és gyakorolj!

Ha úgy érzed, hogy szeretnéd ezt a fajta hozzáállást megtanulni, begyakorolni és alkalmazni az életedben, mert már eleged van a szorongásaidból, és ehhez segítségre lenne szükséged, akkor keress meg, szívesen segítek! Kérj egy 60 perces ingyenes konzultációt telefonon, videochat-ben, vagy személyesen!

Papp Edina

life coach, jógaoktató, akupresszőr

eletmandala.hu

eletmandala@gmail.com

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük