MI AZ AZ ÖNISMERET?

Az önismeret az egy folyamat, ami a születésünkkel kezdődik és a fejlődésünk során egyre nagyobb igényünk lesz arra, hogy megismerjük a saját identitásunkat. Hogy hol vannak a határaink, hogy mi az, amiben jók vagyunk, mi az, amiben rosszak, milyen az ízlésünk, mit szeretünk, mit nem. Szóval önállóan, illetve a környezetünk visszajelzéseiből szépen felépítünk magunknak egy személyiséget és ennek az ismerését nevezzük önismeretnek.
Mi van akkor, ha azt mondom, hogy ez még nem önismeret? Mi van, ha ez csak egy aprócska része az önismeretnek?
Gondolom ismered azt a kifejezést, hogy lelkiismeret furdalás. Gondolom éreztél is már ilyet. Ez az a kellemetlen érzés, amikor teszel, vagy mondasz valamit, de ott legbelül érzed, hogy ez nem igazán helyes.
Elgondolkodtál már azon, hogy mi okozza ezt az érzést? Mi az a részed, ami jelzi neked, hogy az a valami amire készülsz az nem helyes? Egyáltalán honnan tudja az a részed, hogy mi a helyes és mi nem az?
Ismered-e ezt a részedet? Találkoztál-e már vele? Ismered-e olyan jól mint a személyiségedet?
Ez a rész benned is ott van. Vagy tudsz róla, vagy nem. Vagy csendesen van jelen, vagy hangosan.
Ha csendben van, akkor az azért van, mert nem kell, hogy hangoskodjon, hallod őt. Vagy tudatában vagy, vagy nem, de akkor is érzékeled. Ilyenkor lelki békében vagy, erre mondják, hogy árad belőled a nyugalom. Rendben vagy magaddal.
Ha hangos, akkor az azért van, mert nem hallod meg őt. Ilyenkor egy belső harc dúl benned, amit aztán szeretnél elfojtani és ilyenkor jön a túlevés, a túlsportolás, az alkohol, a kompenzálás. Pedig senki nem áll veled harcban, csak éppen nem akarja a személyiséged (amit olyan jól ismersz) meghallani ezt a részedet. És tudod, hogy miért nem?
Ha nem tudod, akkor a személyiségedet sem ismered teljesen.
Az önismeret azt jelenti, hogy teljes egészében és összefüggésében tudatában vagy önmagadnak és tudod, hogy mi miért történik benned és veled.
Szerencsére az önismeret tanulható és mostanában menő is az önismeret fejlesztés és most már a magas szintű önismeret is elérhető.
Ha szeretnéd megtanulni, akkor beszélgessünk!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük