ÉN ÍGY KEZDEM A 2023-AT

Ha visszatekintek  2022-re, és egy szóval kellene jellemeznem az évet, akkor az átalakulás jut az eszembe róla.

Sok minden átformálódott bennem a kapcsolataimmal és a munkámmal kapcsolatban is, melynek a hatásai előre láthatóan az idei évben elég nagy változásokat fognak eredményezni számomra.

Ilyen változás lesz az, hogy átmegyek VÁLLALKOZÓLELKESÍTŐBE!

Hogy miért? Mert a legtöbb coaching ügyfelem gondolkodik valamilyen vállalkozásban, de megmaradnak az álmodozás, vágyakozás szintjén, mert nem mernek belevágni az ismeretlenbe.

A bizonytalanságuk oka legtöbbször az, hogy csak körvonalakban van meg, mi az, amit szívesen csinálnának önálló vállalkozásban és amikor elmesélik a családtagjaiknak, azok nem bátorítják őket, legtöbbször inkább le is beszélik, vagy komolytalannak ítélik az ötletet.

Tudom, milyen érzés ez és ennek ellenére belevágni és idegen mezsgyére lépni nagy bátorságot és önbizalmat igényel,  és aki nem kap külső támogatást, annak még nagyobb erőfeszítésébe kerül egy ilyen akció. És amikor nem is hozza a várt eredményeket az elkezdett vállalkozás, akkor még a tetejében megérkeznek az „én megmondtam, hogy ez lesz” mondatok is.

Szóval nem semmi megpróbáltatás, amikor az ember eldönti, hogy mostantól saját magának szeretne dolgozni és azt csinálni amit szeret és ebből megélni. Az én rózsaszínfelhős világomban ez a normális, vagyis amikor a pénzem a hivatásom eredménye és nem pedig a „megyek dolgozni mindegy mit mert kell a pénz” munkából van.

Így hát elgondolkodtam, és elhatároztam, hogy azoknak fogok segíteni ebben az évben, akik megtalálták a hivatásukat és saját maguk főnökei akarnak lenni és abból megélni, amihez jól értenek és amit akkor is csinálnának, ha nem fizetne érte nekik senki.

De nem csak ezért határoztam el, hogy KEZDŐVÁLLALKOZÓ LELKESÍTŐ leszek, hanem azért is, mert egy értékesítő csapatban  kisvállalkozókkal dolgozom, ahol azt tanulják, hogyan tudják jól és sikeresen értékesíteni a szolgáltatásukat. Munkánk során viszont azt tapasztaltam, ami nálam is megvolt a kezdeteknél, hogy nem mernek értékesíteni. Van egy szuper szolgáltatásuk, rengeteg embernek tudnának segíteni vele, megtanulják az értékesítő folyamatot, technikát, de nem merik a munkájukat az ügyfeleknek felkínálni.

Hogy miért nem? Mert legtöbbször kimarad a vállalkozás folyamatában egy lépcsőfok. Vagyis inkább három. Méghozzá az, hogy hogyan váljunk alkalmazotti üzemmódból vállalkozó üzemmódúvá, milyen üzleti modell szerint szeretnénk értékesíteni azt amihez értünk és a vállalkozásunkat mennyire érezzük a magunkénak, mennyire tudunk vele azonosulni, eggyé válni, tehát bátran képviselni azt.

És most vegyük sorra ezeket!

  1. A vállalkozói gondolkodásmód elsajátítása

A legtöbben a vállalkozásuk előtt alkalmazottak voltak. Ami azt jelenti, hogy megmondták és megmutatták egyszer, hogy mit kell csinálniuk és ők mindennap bementek a munkahelyükre 8-16 óráig és megcsinálták és kaptak érte fizetést. Ha nem csinálták meg, vagy nem túl jól csinálták, akkor is meg volt a fizetésük.

(Természetesen most csak lemodellezem és lecsupaszítom az alkalmazotti létet, ennél azért sokkal több és változatosabb, sőt, kreatív is lehet egy munka és nincs vele semmi baj, amíg valaki szereti.)

Amikor viszont valaki vállalkozik, annak napi szinten kell arról gondoskodnia, hogy legyen folyamatos bevétele. Ki kell találnia, hogyan, mikor, hol, mennyit, kivel dolgozik.

És ahhoz, hogy a bevétele meglegyen és növekedjen, át kell állítani az agyát megoldásfókuszú gondolkodásmódra és egy értékteremtő-értékkínáló szemléletre, hogy az ügyfelek vele akarjanak dolgozni, tőle akarjanak vásárolni. A szemléletmód fogja biztosítani az áramlást. Ez a szemléletmód legtöbb kezdő vállalkozónál még nincs meg. Jó esetben persze menetközben megszerezhető a tapasztalatok útján, de ha az indulásnál valaki már átshifteli magát, előnyt élvez annál a pontnál, amikor az értékesítésre kerül a sor.

2.  Üzleti terv készítése és a megfelelő üzleti modell kiválasztása

Amikor vállalkozást kezdünk, tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen értékeket képviselünk, mi a konkrét termékünk, amit majd később értékesítünk. Milyen bevételt szeretnénk kinyerni a vállalkozásunkból és ez a bevétel milyen folyamatokon keresztül fog megteremtődni. Ezt a folyamatot nevezzük üzleti modellnek és nagyon sokféle létezik. Ki kell választanunk, hogy számunkra melyik a legmegfelelőbb. Viszont ahhoz, hogy ezt meg tudjuk csinálni, célok kitűzésére lesz szükség, méghozzá rövid- és hosszútávúakra is. Ezeket pedig egy üzleti tervben érdemes lefektetni. Ez átláthatóvá és tervezhetővé teszi a vállalkozást. Ha ezek hiányoznak az értékesítés előtt, akkor az szintén okozhat zavart, mert csak vaktában történik az eladás és hol van belőle pénz, hol nincs.

3.  A vállalkozás önazonos képviselése

Ha már vállalkozónak érzed magad és világosan látod, hogy mire lehet képes a szolgáltatásod, vagyis milyen bevételre tehetsz szert általa, akkor könnyebben tudod azonosítani magadat vele, illetve a titulusoddal. Ha valaki eljut oda, hogy már valóban elhiszi magáról, hogy ő egy szakember, akkor a magabiztossága meg fog mutatkozni a bevételszerzéskor. Amikor tudatára ébredsz, hogy milyen és mekkora értéket képviselsz a szakértelmed által, akkor az értékesítés már gyerekjáték lesz, sőt, lehet, hogy azt fogod a legjobban élvezni, hiszen itt mutathatod meg, vagy mesélheted el a nagyszerűségedet, melyekhez az emberek kapcsolódni szeretnének, vagyis vásárolni akarnak tőled, vagy dolgozni akarnak veled!

De amíg kishitűségben élsz és kevésnek érzed azt, amit adhatsz, akkor ehhez nem nagyon akarnak az ügyfelek kapcsolódni és ez érthető is részükről.

Összefoglalva: Mielőtt az értékesítésbe belekezdenél, rendbe kell tenned a vállalkozásodhoz való viszonyodat, célokat, terveket kell készítened és  találnod kell egy üzleti modellt, ami számodra komfortos és célravezető, mert ha ezeket a lépcsőfokokat kihagyod, akkor az értékesítő folyamatodban bátortalan, kishitű és bizonytalan leszel, nem mered kínálni a szolgáltatásodat másoknak, nem lesz elég bevételed és hagyod az egészet a fenébe és jönnek a zemberek és majd mondják, hogy „ugye megmondtam”. Te meg abban a tévhitben leszel, hogy nem vagy elég jó, sőt, egyenesen lúzer vagy, holott csak az alapok kellettek volna, melyek az egész vállalkozásod sikerét biztosítják.

Szóval ebben a változás évében én arra szerződöm, hogy segítek a szolgáltatás alapú kisvállalkozóknak elindítani a bizniszüket és egy olyan stabil alapot szerezhetnek az együttműködésünk alatt, mellyel az értékesítés már jutalomjáték lesz.

 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük