MI AZ AZ ÖNISMERET?

Az önismeret az egy folyamat, ami a születésünkkel kezdődik és a fejlődésünk során egyre nagyobb igényünk lesz arra, hogy megismerjük a saját identitásunkat. Hogy hol vannak a határaink, hogy mi az, amiben jók vagyunk, mi az, amiben rosszak, milyen az ízlésünk, mit szeretünk, mit nem. Szóval önállóan, illetve a környezetünk visszajelzéseiből szépen felépítünk magunknak egyContinue reading “MI AZ AZ ÖNISMERET?”

Egy gondolat, amivel elkezdődhet a mindset

Mielőtt belekezdenénk a mai témánkba, szeretnék feltenni néhány kérdést, aminek az a célja, hogy az elmédben elinduljon egy belső folyamat, ami nyitottabbá tesz az elhangzó esetleges új nézőpontok befogadásában. Tehát arra kérlek, hogy érezz bele az alábbi kérdésekbe, hagyok rá egy kevés időt is. Tudod-e irányítani az érzelmeidet? Tudod-e irányítani azt, hogy mások mit érezzenek?Continue reading “Egy gondolat, amivel elkezdődhet a mindset”

Nem vagyok elég jó! (videó)

Ki az, aki ismeri ezt az érzést? Ki az, akit ez az érzés akadályozni szokott? Ki az, akinél ez a gondolat sokszor megjelenik? Ezt a kérdéskört fogjuk átbeszélni 26 percben kolléganőmmel, Háry Ildikó-val, aki önismereti coach, mentálhigiénés segítő, és párkapcsolati tanácsadó. Beszélünk arról, hogy ez a nem vagyok elég jó attitűd eredhet • transzgenerációs örökségbőlContinue reading “Nem vagyok elég jó! (videó)”

Az életed a tükröd

Egyre többen keresnek meg olyanok, akik az önismeret útját járják, és érzik, hogy sokat fejlődtek az évek alatt, de nem biztosak abban, hogy jól csinálják, a jó irányba fejlődnek. Ilyenkor meg szoktam kérni őket, hogy nézzenek arra rá, hogy mi történik körülöttük, milyen emberek veszik őket körül. Ugyanis az élet olyan, mint a visszhang, vagyContinue reading “Az életed a tükröd”

Minden szülő arra vágyik, hogy a gyermeke jó önbecsüléssel rendelkezzen

A gyermeked önbecsülésének  megszerzésének a legjobb módja, ha neked is jó az önbecsülésed és mintaként szolgálsz számára. Mit tehetsz ezért felelős szülőként? • kapja meg tőled az ésszerű szabályok és megfelelő elvárások támogató kereteit • nem keveredsz ellentmondásokba és mindig azt teszed, amit mondasz • nem hozod őt soha nevetséges helyzetekbe mások előtt • nemContinue reading “Minden szülő arra vágyik, hogy a gyermeke jó önbecsüléssel rendelkezzen”

Önbecsülés III.

Az önbecsülés egy olyan beállítottság, melyen keresztül azt az önmagunkat tapasztaljuk, aki képes megbírkózni az élet alapvető kihívásaival és érdemes a boldogságra. Mint már írtam más írásomban, ez ott van bennünk. Mindenkiben. Sokan azzal keresnek meg, hogy azért nem boldogok és azért nincs önbecsülésük, mert gyerekkorukban nem szerették őket, megalázták őket, semmibe vették őket stb.Continue reading “Önbecsülés III.”

Önbecsülés II.

Ha nagyon magunkba nézünk, akkor kettő dolgot biztosan felfedezhetünk az önbecsüléssel kapcsolatban: Társul hozzá egy magabiztosság Társul hozzá egy tudat, hogy érdemes vagyok a boldogságra. A magabiztosság azt jelenti, hogy bízom az elmeműködésemben, abban, hogy képes vagyok gondolkodni, tudni, tanulni és döntéseket hozni, bízom abban, hogy meg tudom érteni a valóságot, bízom magamban és önállóContinue reading “Önbecsülés II.”

Akarsz-e más lenni?

Mit szólnál, ha holnaptól: Abbahagynád az önostorozást Elfelejtenéd mi az az aggódás Nem a körülményeid határoznák meg a kedvedet Nem idegeskednél azokon amiken eddig Nem lennének dolgok, melyek elszívják az energiáidat A múltbéli események már nem hatnának rád Lezárnád a visszahúzó emberi kapcsolataidat És helyettük: Nagyrabecsülnéd önmagadat Hagynád a dolgokat a maguk útján történni, haContinue reading “Akarsz-e más lenni?”

Az önbecsülés I.

Képzeljétek el, hogy az önbecsülés kifejezés nem létezett a pszichológia szakszótárakban a 80-as évek előtt. Ezt a témát nem pedzegette senki, még Freud sem. Ő az alacsony énképeket már behozta, de az önbecsülés, mint fogalom nála sem játszott. Pedig manapság már a csapból is ez folyik: mindennek az alapja az önbecsülés. De mi is az?Continue reading “Az önbecsülés I.”

Családi minták: anyaseb

Az anyaseb az, amikor az anyukánk feldolgozatlan problémáit magunkra vesszük. Ezek a korlátozó gondolati minták azok, amik nem engedik, hogy szeresd az életedet, mert mindig adnak megoldandó feladatot számodra. Mit szólnál ahhoz, hogyha azt mondanám, hogy nem kell megoldanod semmit. Megoldani a problémákat kellene, de mi van, ha nincsenek is problémák? Általában a lányok beépítikContinue reading “Családi minták: anyaseb”