AUM

AZ AUM SZIMBÓLUM

A hindu hagyomány szerint az „Om” az Univerzum teremtésekor elhangzott szent teremtő mag-szó (bija). Az „Om” a teremtés igéje, egy ősrezgés, mely eredetét tekintve öröktől való és az „Abszolút Igazságot” és a „Legfelső Isteni Teremtőerőt” képviseli. A hinduizmus szerint a „szent Om” szótag a hindu filozófia szóban kifejezhető esszenciája.

Az „Om” három hangból tevődik össze, ezek az „A”, „U”, és „M”. Noha három szótagból áll, mégis minden dolgot tartalmaz – ezzel fejezi ki a világ hármasságát, plusz a három egységéből összeálló teljességet. A három hang sok tételt jelöl, de valószínűleg a legfontosabb a világmindenség hármas aspektusa, a test-lélek-szellem egysége. Az „A” jelképezi a durva anyagi világot (az ébrenlét állapota), az „U” az asztrál síkot (az álom állapota), az „M” pedig az elmén túljutott állapotot szimbolizálja, tudati szintje a mélyalvás. A teljes szimbólum ezek együttesét szimbolizálja.

Úgy tartják, hogy az emberi lét egy illúzió, olyan, mint amikor álmodunk. Pont annyira illékony és pont annyira irreális néha és mi ezt észre sem vesszük, mert azt gondoljuk, hogy ami történik, az teljesen reális.(ahogyan álmodban sem esel kétségbe, ha az egyik pillanatban otthon vagy, a másik pillanatban meg már egészen máshol. Nem teszed fel a kérdést, hogy hogyan kerültél oda, egyszerűen csak elfogadod.) Így éljük az életünket is, álom állapotban. A 3-as felső íve fizikai síkot jelöli, az alsó íve pedig az asztrális síkot (itt vagyunk, mikor álmodunk éjjel). A kis farkinca pedig a mélyalvást szimbolizálja. Tehát mi magunk – az ember – egy olyan mélyállapotban vagyunk, hogy azt hisszük, hogy az az élet, amit élünk, az valós. ( Ugye, a Mátrix című film 😉 )

Aztán ott van a szimbólumban egy pötty elválasztva egy vonallal a 3-as jeltől. Na, az a pötty az Önvaló. Az vagy Te, meg Én, meg Mindenki. Csak éppen elválasztja az embert MÁYÁ, vagyis az illúzió fátyla  ezen Önvalónktól. Szóval, ha a fátyol lekerül, felismeri az ember az igazi Énjét. Ebben a fátyollebontásban segíthet a jóga gyakorlása.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük