• Konfliktus

A konfliktus összeütközést, összecsapást jelent. Két vagy több, egymáshoz képest ellentétes erő, nézet, álláspont egymásrahatásából kialakuló küzdelem, vita, nézeteltérés.

Ha egy konfliktushelyzetben a két fél nem a WIN-WIN állapotba akar kerülni (vagyis mindenki számára megfelelő megoldásra törekszik), akkor a helyzet csak energiavesztéssel jár, megoldás nem fog születni. Ilyenkor a felek csak a a saját igazukat akarják bizonyítani. Nem hallják meg egymást, csak energiát akarnak szerezni maguknak, mert rosszul érzik magukat, energiahiányosak.

Megoldás csak akkor lesz egy konfliktushelyzetben, ha mind a két fél belátja, hogy igaza lehet a másiknak is az ő szemszögéből nézve és úgy alakítják a folyamatot, hogy mindketten nyerjenek. De ehhez megfelelő energiaszint kell, vagyis jól kell érezniük magukat a bőrükben, megfelelő rezgésszinten kell, hogy legyenek.

Ha belekerülsz egy konfliktusba és azt látod, hogy a másik nem a megoldásra törekszik, csak a maga igazát hajtogatja, mutass példát,  javasolj egy megoldást, ami mindkettőtöknek jó lehet. Ha elfogadja, vagy javasol ő is egyet, akkor nyert ügyetek lesz, eltűnik a konfliktus.

El kell tudni fogadni, hogy a saját nézőpontjából  mindig mindenkinek igaza van.

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük